karma pełnoporcjowa dla dorosłych psów wszystkich ras 400 g
Niskoprzetworzona, mokra karma dla psów o wyjątkowej wartości odżywczej i właściwościach dietoprofilaktycznych. W 80% składa się z mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego (kangur 40%, wołowina 40%). Uzupełniona została świeżymi owocami oraz naturalnymi dodatkami funkcjonalnymi takimi jak np. omułek nowozelandzki czy wodorosty morskie. Karma bezzbożowa wyróżnia się recepturą, w której zastosowano gatunki mięs o szczególnych właściwościach:
Kangur – zwierzęta te żyją wyłącznie w swoim naturalnym środowisku, żywiąc się liśćmi, trawami, kwiatami, paprociami i mchami. Ich mięso jest wolne od antybiotyków, czy hormonów i z tych względów uważane jest za jedno z najzdrowszych na świecie. Gatunek ten dobrze się sprawdza w diecie alergików. Kangury w ogóle nie produkują metanu (gazu przyczyniającego się do efektu cieplarnianego) - nie wpływają negatywnie na ekosystem. Ich czerwone mięso jest wyjątkowo chude - zawiera mniej więcej tyle samo tłuszczu, co kurczak, dostarczając głównie potrzebnych w organizmie tłuszczów nienasyconych i jednocześnie mnóstwa wysoko przyswajalnego białka, a przy tym bogate we wspomagające układ immunologiczny żelazo i cynk, korzystnie działające na układ krążenia kwasy tłuszczowe DHA i EPA oraz witaminy, w tym przede wszystkim wspierającą układ nerwowy witaminę B12.
Wołowina - czerwone mięso o niskiej zawartości tłuszczu, z którego aż połowa to zdrowe kwasy tłuszczowe nienasycone. Wołowina jest gatunkiem mięsa szczególnie dobrze dopasowanym do potrzeb psów aktywnych. Zawiera zwiększającą możliwości wysiłkowe kreatynę i przyspieszającą przemianę materii oraz regenerację po wysiłku L-karnitynę, a także pomagający spalać tłuszcz i dobrze wpływający na kondycję mięśni kwas linolowy (CLA). Wołowna dostarcza alaniny - aminokwasu, który chroni mięśnie przed uszkodzeniem w sytuacji niedostarczenia organizmowi wystarczającej ilości węglowodanów, zapobiegając w ten sposób utracie masy mięśniowej. Jest źródłem doskonale przyswajalnego żelaza - zapewniającego prawidłową gospodarkę krwi, fosforu - utrzymującego kości i zęby w zdrowiu, cynku - wpływającego na stan skóry i selenu - chroniącego przed stresem oksydacyjnym, a także witamin z grupy B oraz A i E.
Mokra karma z kangurem i wołowiną to:
- 80% mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego,
- gatunki mięsa o wyjątkowych właściwościach,
- wysokiej jakości białko o strawności na poziomie 90-95%,
- receptura oparta na nieprzetworzonych surowcach,
- gotowy produkt przetworzony w minimalnym stopniu, niezbędnym do zapewnienia mu bezpieczeństwa mikrobiologicznego i trwałości,
- składniki mineralne i witaminy w najlepiej przyswajalnej postaci,
- cenne naturalne dodatki dietetyczne i funkcjonalne:
- drożdże piwne zawierające prebiotyki: mannanooligosacharydy i β-glukany – wspierające odporność,
- wodorosty morskie – dostarczające łatwo przyswajalnych składników mineralnych i witamin,
- omułek nowozelandzki, glukozamina i siarczan chondroityny – dbające o stawy i skórę,
- siemię lniane, psyllium (babka płesznik), juka Mojve – sprzyjające prawidłowemu działaniu przewodu pokarmowego i regulujące gospodarkę lipidowo-węglowodanową,
- bez sztucznych aromatów, barwników i polepszaczy smaku,
- bez konserwantów,
- bez dodatku zbóż.
Składniki:
kangur 40% (mięso), wołowina 40% (płuca, wątroba, serca, mięso 4%, żołądki), rosół, ciecierzyca 2%, mango 1,5%, substancje mineralne, awokado 1%, pomarańcza 0,5%, drożdże piwne suszone 0,3% (źródło prebiotyków: mannanooligosacharydów i B-glukanów), siemię lniane 0,1%, nasiona babki płesznik, jukka Mojave, wodorosty morskie, omułek nowozelandzki zielonowargowy 0,02%, glukozamina 0,02%, siarczan chondroityny 0,02%.
Analiza składu:
- białko surowe 11%,
- tłuszcz surowy 7,5%,
- popiół surowy 2%,
- włókno surowe 0,8%,
- wilgotność 76%,
- wapń 0,3%,
- fosfor 0,25%.
Dodatki:
Witamina D3 — 450 IU, Witamina E — 40 mg, Cynk (tlenek cynku, uwodniony chelat aminokwasowy) — 49,5 mg, Miedź (siarczan miedzi, pięciowodny) — 0,4 mg, Jod (powlekany, granulowany jodan wapnia, bezwodny) — 0,3 mg, Selen organiczny wytwarzany przez szczep Saccharomyces cerevisiae CNCM |-3060 — 0,01 mg