Regis VisioPet VetCaps kapsułki na choroby oczu
VisioPet VetCaps - unikatowy preparat, którego aktywne składniki wspierają prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i chronią przed rozwojem chorób oczu o podłożu wolnorodnikowym (zaćma, jaskra, zwyrodnienie siatkówki).
Każda kapsułka VisioPet Vet Caps zawiera 14 antyoksydantów.
Antyoksydanty (inaczej przeciwutleniacze) to grupa związków, która zapobiega procesom utleniania w organizmie oraz ma zdolność do neutralizacji wolnych rodników, powstających w wyniku tej reakcji chemicznej. Reaktywne formy tlenu (wolne rodniki) uszkadzają białka, DNA, nienasycone kwasy tłuszczowe, wchodzące w skład błon komórkowych, polisacharydy oraz lipidy obecne we krwi. Są one przyczyną wielu chorób takich jak: zaćma, cukrzyca, zapalenie stawów, choroby serca, nerek czy nowotwory. Osłabienie, bądź załamanie bariery antyoksydacyjnej w komórkach przyspiesza proces starzenia się organizmu oraz prowadzi do stopniowej śmierci komórek w chorobach neurodegeneracyjnych. Gdy cząsteczka wolnego rodnika styka się z cząsteczką przeciwutleniacza, wówczas otrzymuje od niej brakujący elektron i jest neutralizowana. Bardzo ważna jest zatem regularna dostępność antyoksydantów w codziennej diecie zwierząt, aby ograniczać niekorzystne działanie reaktywnych form tlenu na ich organizm.
Kluczowe antyoksydanty zawarte w VisioPet VetCaps:
- Kwasy Omega-3 (EPA i DHA) – wpływają na ukrwienie nerwu wzrokowego, wspomagają leczenie syndromu suchego oka i chronią przed utratą wzroku, zabezpieczają przed uszkodzeniami nerwów przy cukrzycy oraz mielopatii degeneracyjnej.
- Ekstrakt z zielonej herbaty (Galusan epigallokatechiny) – przeciwdziała wielu schorzeniom okulistycznym (jaskra, degeneracja siatkówki) o podłożu wolnorodnikowym ze względu na silne właściwości antyoksydacyjne. Neutralizuje on reaktywne formy tlenu, które uszkadzają ważne składniki komórek – DNA, białka, tłuszcze i prowadzą do uszkodzeń siatkówki oraz innych tkanek narządu wzroku.
- Ekstrakt z pestek winogron (Proantocyjanidyny) – charakteryzuje działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwutleniające, przeciwnowotworowe oraz rozszerzające naczynia krwionośne. Usprawnia mikrokrążenie w gałce ocznej, przyspiesza leczenie stanów zapalnych spojówek i może hamować powstawanie zaćmy oraz jaskry.
- Ekstrakt z borówki czarnej (Antocyjany) – jest wykorzystywany w leczeniu ślepoty oraz osłabieniu wzroku związanego z nadwrażliwością na światło. Pomaga siatkówce sprawniej adaptować się do zmiennego naświetlenia, wzmacnia naczynia włosowate w oku i chroni przed zwyrodnieniem siatkówki i jaskrą, wynikającą ze zbyt wysokiego ciśnienia wewnątrz gałki ocznej. Ekstrakt ten blokuje angiogenezę i ogranicza przepuszczalność naczyń oraz krwotoki w przypadku retinopatii cukrzycowej. Skutecznie przeciwdziała chorobom siatkówki przebiegającym z udziałem rozwoju nieprawidłowych naczyń krwionośnych.
- Ekstrakt z aksamitki (Luteina i Zeaksantyna) – zawiera karotenoidy, które są niezbędne do ochrony soczewki i siatkówki przed oksydantami oraz promieniowaniem UV (wysokoenergetycznym światłem niebieskim). Wykazuje działanie antyzapalne, antyutleniające, zmniejszające zmęczenie oczu i zabezpieczające przed rozwojem zaćmy.
- Ekstrakt z ginkgo biloba (Ginkoflawonoglikozydy) – zwiększa ukrwienie tkanek narządu wzroku i powoduje znaczną, długoterminową poprawę wzroku chorych z degeneracją siatkówki. Wspomaga aktywność umysłową, zdolność prawidłowego postrzegania, zapamiętywania i neutralizuje działanie wolnych rodników w organizmie.
- Kwas alfa-liponowy (ALA) – hamuje proces glikacji białek i rozwój retinopatii cukrzycowej, polepszając znacznie stan narządu wzroku. Chroni komórki nerwowe przed uszkodzeniem występującym w neuropatii cukrzycowej, uwrażliwia komórki na działanie insuliny i obniża stężenie glukozy w krwiobiegu. W wielu badaniach na zwierzętach cierpiących z powodu rozmaitych chorób oczu (jaskra, zaćma, retinopatia barwnikowa) każdorazowo wykazano istotną poprawę funkcji wzroku przy regularnym stosowaniu związku.
- Ekstrakt z pomidora (Likopen) – chroni oczy przed degeneracją siatkówki, która może prowadzić do ślepoty. Dotychczasowe publikacje wskazują, że likopen zmniejsza ryzyko utleniania lipidów surowicy krwi oraz występowania nowotworów.
Astaksantyna – chroni tkanki mózgowe przed stresem oksydacyjnym, dzięki możliwości przekraczania bariery krew-mózg. Przeprowadzone badania naukowe na zwierzętach donoszą, że astaksantyna zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru, poprawia aktywność ruchową po udarze mózgu, polepsza przewodnictwo elektryczne w siatkówce oka i przywraca parametry siatkówki do normy u pacjentów z jaskrą.
Witamina A, C i E – kompleks witamin o działaniu antyoksydacyjnym, które są niezbędne dla funkcjonowania oraz odnowy tkanki nabłonkowej, co uzależnia prawidłową strukturę i funkcję oka, a tym samym zdolność poprawnego widzenia. Regulują proces wydzielania płynu łzowego, zwiększają odżywienie soczewek i hamują uszkodzenia związane z działaniem wolnych rodników.
Cynk (w postaci chelatu) – przyczynia się do lepszego odżywienia i ukrwienia gałki ocznej. Najwięcej tego mikroelementu znajduje się w siatkówce oka, a jego niedobór może prowadzić do krótkowzroczności.
Wskazania:
- Wspomaganie leczenia zaćmy i jaskry
- Wspomaganie leczenia retinopatii
- Okres przed i po zabiegu okulistycznym
- Zwierzęta z cukrzycą
- Choroby neurodegeneracyjne
- Zwierzęta geriatryczne
- Intensywny wysiłek fizyczny u psów pracujących i sportowych
Składniki:
- żelatyna (otoczka)
- olej rybi (zródło kwasów tłuszczowych Omega-3)
- lecytyna sojowa
- ekstrakt z zielonej herbaty
- kwas alfa-liponowy
- ekstrakt z pomidora (źródło likopenu)
- stearynian magnez
Stosowanie:
Zaleca się podawać 1 kapsułkę na 20 kg masy ciała zwierzęcia. U mniejszych zwierząt należy zawartość kapsułki podzielić proporcjonalnie do rekomendowanego stosowania i wymieszać z pokarmem suchym, mokrym lub wodą.
Preparat występuje w formie otwieranych kapsułek z zastosowaną innowacyjną technologią mikrokapsułkowania. Zaleca się podawać produkt wraz z posiłkiem. Rekomendowana porcja dzienna może zostać rozłożona na kilka posiłków.